2009-09-21 13:03:06• hírek • Ferenczi Noémi

Tizenöt osztállyal kevesebb

Összesen tizenöt középiskolás osztállyal indult kevesebb az idei tanévben, mint tavaly, ebből három magyar tannylevű - tudtuk meg Kónya László főtanfelügyelő-helyettestől.

A magyar tannyelvű óvodai csoportokat illetve elsős osztályokat tekintve nem tapasztalható létszámcsökkenés az idei tanévben, azonban a középiskolai osztályokat vizsgálva korántsem ilyen megnyugtatóak a számadatok, ugyanis három középiskolai osztállyal indul kevesebb mint tavaly. Lázáriban tavaly két magyar kilencedik osztály indult, idén már csak egy, illetve Szamoskrassón és Bogdándon egyáltalán nem indult ősztől magyar osztály. A román tannyelvű osztályok száma is hasonlóan alakult, összesen 12 középiskolás osztállyal indult kevesebb megye szerte.

A magyar elsősök létszáma nagyjából a tavalyival azonos maradt, azonban némiképp átrendeződtek az osztályok, ugyanis egyes iskolákban idén nem indult magyar első, míg más iskolákban tavaly nem indult idén viszont igen.

A német tannyelvű óvodai csoportok iránt évről-évre egyre nagyobb az érdeklődés. Úgy a magyar mint a román szülők szívesen íratják német csoportba gyermeküket, mivel kicsi korban nagyon könnyen sajátítanak el idegen nyelvet a gyermekek.  Szatmárnémetin kívül Nagykárolyban, Mezőpetriben és Bélteken vannak német tannyelű általános osztályok, azonban ezeknek a diákoknak is csak a Johan Ettinger Német Elméleti Líceumban van lehetőségük német nyelven folytatni középiskolai tanulmányaikat, csak úgy mint a nagybányai és felsővisói német tagozatos diákoknak - magyarázta Kónya.

A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség adatai szerint, húsz év alatt körülbelül 35 ezerrel csökkent a diákok létszáma.


A német tagozatosok a Johan Ettinger Líceumban folytathatják tanulmányaikat
A német tagozatosok a Johan Ettinger Líceumban folytathatják tanulmányaikat


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: